Икономистът Николай Вълканов:

Овощарите да развиват високо технологично производство

Овощарите да развиват високо технологично производство

Три основни проблема пред българското овощарство очерта икономистът Николай Вълканов от Фондация „ИнтелиАгро“ на семинар в рамките на изложението „Агра 2016“ в Пловдив, който се проведе под патронажа на посолството на Кралство Холандия.

Според Вълканов овощарството у нас страда първо от фундаменталния за цялата българска икономика проблем – недостигът на работна ръка. Вторият препъникамък е пазарната реализация и малкият износ на плодове. Третия проблем е трудният достъп до капитал на земеделските производители от сектора.

Икономистът очерта и три възможности за развитие на сектора. Тласък може да му даде устойчивият ръст на търсенето и желанието за здравословно хранене сред населението. Втората предпоставка е интегрирането на нови технологии в сектора, а третата – увеличената възможност за еврофинансиране.

„Предимствата трябва да се използват максимално до 2020 г. Всеки производител трябва да знае какво ще произведе неговата градина и къде ще го реализира“, посочи Вълканов.

Според него производството на плодове трябва да стане по-интензивно. А малките производители трябва да се обединяват, като паралелно с това развиват високотехнологично производство на по-малки площи. Друг съвет на Вълканов към овощарите е да инвестират в сертифицирането на качеството и в маркетинг.

 

 

 

17:45ч. 25.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.