Строг режим:

Ограничава се събирането на 11 вида билки

Ограничава се събирането на 11 вида билки

Тази година от за 11 вида билки ще бъде разрешено да се събират символични количества, според решение на Министерството на околната среда и водите.

Това са еньовче ароматно, старо биле, ранилист лечебен, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тръстика.Те ще могат да се събират в символични количества извън националните паркове – Рила, Пирин и Централен Балкан. Целта е да се запазят естествените им находища от унищожаване.

На територията на областите Пазарджик и Пловдив например могат да бъдат събрани едва 50 кг грудки от червен божур. За сравнение през 2014 г. са били разрешени 100 кг. Край София в Божурише има големи естествени находища на божури, които обичайно цъфтят около 24 май. Но беритбата на цветовете им в Софийско е под забрана. Цвят от лечебното растение може да се изкупува във Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. Но общото количества за страната не трябва да надхвърля 3350 кг сухо тегло.

За корените от иглика е определен лимит от 400 кг сухо тегло на териториите на регионалните екоинспекции в Пазарджик, Пловдив, Сливен и Стара Загора. Още по-малко е разрешеното количество стрък лютива тлъстига – 200 кг изсушена билка.

Под пълна забрана за цялата страна е беритбата на бял риган, ружа и оман, а мурсалският чай, наричан често българската виагра, не може да се бере дори за лични нужди.

Изпълнението на заповедта се следи от регионалните екоинспекции, а глобите са до 5000 лв. за физически лица и до 10 хил. за юридически. Наскоро МОСВ определи само четири находища на блатно кокиче, от които може да се събира суровина. На няколко места обаче вече са заловени бракониери.

11:25ч. 05.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.