:

Огромен интерес към продажба на малки гори на държавата

Огромен интерес към продажба на малки гори на държавата

Процесът ще приключи през ноември.

Има огромен интерес от страна на стопаните на малки гори към възможността за продажбата им на държавата, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Този интерес е разбираем, тъй като самите стопани нямат възможност да ги опазят. Най-страшните гледки, които виждаме – гола сеч, е предимно на частни гори. Те не им носят и доходи. За тях няма пазар, тъй като основната част от горския фонд е държавна и на практика пазарът на горски имоти е съвсем различен от този на земеделски имоти“, добави тя цитирана от радио „Фокус“ – Сливен.

Съгласно указания, които Министерството на земеделието и храните е приело, вече се подават заявления, като процесът ще приключи навярно през ноември, тъй като има класиране по различни критерии. Тогава ще се направи и оценка дали този механизъм е работещ.

Възможността за продажба на малки горски имоти е бил въведен основно с цел по-добро опазване на гората и комасация на горските имоти. Процедурата по продажба на малки гори стартира на 18 юли.

Близо 700 000 лева е ресурсът, отделен от всички горски предприятия в страната за закупуване на малки частни горски имоти. С предимство са най-малките от тях, както и тези, граничещи с държавни имоти.

07:54ч. 03.08.2016г.
Д

Поредния опит държавата да рекетира и ограбва гражданите си.Ще изкупите имотите на хората на цена под 100 лв на дка вместо да създадете условия да се печели от тях.

Д. Димитров
16:26ч. 09.08.2016г.

Оставете коментар: