Заради експортен потенциал:

Орехи, лешници и череши са тотален хит сред овощарите

Орехи, лешници и череши са тотален хит сред овощарите

Орехите се превърнаха в тотален хит в овощарството. По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за 2015 година 47% от площите, заети с нестъпили в плододаване овощни дървета, са орехите. Общо всички площи с млади овошки са 150 000 декара, което означава, че на орехите се падат около 72 0000 декара.

След тях се нареждат новите насаждения с лешници (14,6% от всички) - близо 22 000 дка. На трето място са черешите с 12,7%, или около 19 000 дка.

Интересът към тези три овощни вида не е случаен. Той е провокиран от субсидиите и от експортният потенциал при черупчестите плодове. В същото време новите сортове позволяват плододаването да започне още след третата-четвъртата година, а самата инвестиция би могла да се избие след шестата. Допълнителен плюс е и възможността за субсидиране чрез проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Вероятно заради ниският експортен потенциял почти никакъв интерес няма към засаждане на традиционни за България овошки като ябълки, круши, кайсии. Техният дял сред младите насаждения е едва по 1-2 на сто от общите площи с дръвчета, които не са встъпили в плододаване.

Тоталната доминация на орехите в овощарството се потвърждава и от обобщените данни за всички видове овошки - такива, които вече плододават плюс младите, които тепърва ще раждат. В момента с орехи са заети общо 131 220 декара (от тях 72 000 дка новозасадени).

За следващите години като нов хит се очертават лешниците, следвани от бадемите. Площите при тях рязко нарастват в последните години, сочи статистиката на МЗХ.

11:38ч. 06.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.