БАБХ напомня:

Как се различават оригинални от имитиращи млечни продукти

Как се различават оригинални от имитиращи млечни продукти

На официалния сайт на институцията е публикуван актуалния регистър на млекопреработвателните предприятия.

Българска агенция по безопасност на храните информира, че на официалния сайт на институцията е публикуван актуалния регистър на млекопреработвателните предприятия в България, които произвеждат млечни продукти, но също така могат да произвеждат и имитиращи продукти.

БАБХ уточнява, че съгласно европейското и националното  законодателство млечни продукти са тези, на които при производството се използва сурово мляко и/или преработени млечни продукти.

Храни, в които млечната съставка е заменена частично или пълно с мазнини и/или протеини от немлечен произход, не могат да се наричат млечни продукти, а имитиращи продукти съдържащи в състава си мляко.

Европейското и национално законодателство позволяват производството и продажбата на такива продукти на територията на ЕС.

Етикетирането на тези продукти не трябва да заблуждава потребителите. На етикета не може да се изписва - „мляко“, „сирене“, „кашкавал“, „масло“ и други, а да носят други наименования и в състава на етикета да е ясно изписано наличието на немлечни съставки.

Според изискванията на националното законодателство - Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти тези продукти се предлагат в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко".

За да се установи дали коректно са етикетирани тези продукти Агенцията по безопасност на храните извършва проверки в млекопреработвателните предприятия и търговска мрежа и взема проби за лабораторни изследвания по официален контрол.

Препоръчва се на потребителите да пазаруват само от регламентирани обекти и да четат внимателно информацията на етикетите върху продуктите.

 

11:43ч. 30.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.