Съвет на специалисти:

Орхидеята не обича да е с „мокри крака“

Орхидеята не обича да е с „мокри крака“

Изложбата на орхидеи, която се провежда всяка години в Ботаническата градина на БАН в София, ще започне в събота, 19 март.  Ботаническата градина притежава една от най-богатите колекции от тези екзотични растения, които имат все повече почитатели и у нас.

Ето съветите на специалиста по озеленяване Антония Василева към тези, които смятат да ги отглеждат в дома си:

Орхидеите обичат светлина, затова е добре да бъдат близо до прозорец, но само ако той е източен или северен, защото ако поставите саксията на южен перваз, обедното слънце ще я изгори.

Орхидеята не трябва да се преполива. Специалистите често казват, че тя не обича да е с „мокри крака“. Най-отглежданите орхидеите - фаленопсис хибрида и дендробиум фаленопсис, които се продават в момента в магазините, принадлежат към въздушните видове. В естествена среда те се развиват върху кората на дърветата, което показва, че един от основните фактори за развитието им е въздушната влага, а не почвената.

Затова през лятото е важно да се поддържа влажността на въздуха в помещението, в което орхидеите се развиват. В този сезон може дори да ги къпете.

Важно е също да се пресаждат на 2-3 години в нова почва, като може да използвате почвените субстрати, които се предлагат в търговските вериги от типа „Направи си сам“.

10:18ч. 18.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.