:

Вдигат осигурителните прагове за фемери и тютюнопроизводители с по 30 лв. на година

Вдигат осигурителните прагове за фемери и тютюнопроизводители с по 30 лв. на година

 

Минималният осигурителен праг за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители ще нараства с по 30 лева през всяка от следващите три години. Увеличението е записано в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите, публикувана с проекта за бюджет 2016 г. в понеделник от ведомството.

В момента земеделските стопани се осигуряват върху минимум 300 лева.

Според проекта догодина сумата, върху която ще се внасят осигуровки, ще се увеличи на 330 лв. месечно. През 2017 г. прагът ще нарасне на 360 лв., а през 2018 г. - на 390 лв.

Ръстът за 2016 г. не е изненада. Още преди десетина дни, когато бе представен проекта за бюджет на НОИ стана ясно, че в него е заложено увеличение с 30 лв. на минималния осигурителен праг в агросектора за догодина. Досега обаче не беше съобщаван график за следващи години и нямаше яснота какви са плановете на управляващите по въпроса за осигуровките в сектора.

Графикът вероятно няма да се хареса на тютюнопроизводителите, които миналата седмица заплашиха с протести, ако осигурителният праг в бранша нарасне на 330 лв. Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че това ще се случи, въпреки че социалният министър Ивайло Калфин предложи в преработката и производството на тютюневи изделия да няма увеличение.

Въпреки недоволството в някои браншове, минималните осигурителни прагове в земеделието всъщност значително изостават от ръста на минималната заплата.

В бюджет 2016 е заложено тя да се увеличи на 420 лв. още догодина, а през 2017 г. ще достигне 460 лв.

 

08:20ч. 27.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.