Експертно мнение:

Основна причина за пожарите е бързото почистване на пасища

Основна причина за пожарите е бързото почистване на пасища

Основната причина за увеличаването на пожарите е стремежът към бързо почистване на пасища с цел да бъдат взети субсидии. Това заяви в Благоевград директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, предаде БНР.

Става дума за обособяване, почистване и поддържане на пасищата. За да вземат дотация определени хора, декларирали площи, прибързано започват да почистват, предизвикват пожарите, а разходите, които държавата прави за погасяването им са огромни. Тук вече говоря за милиони левове, обясни Николов.

Около 25 хиляди са възникналите до този момент пожари в страната, като само една пета от тях са в горите.

Николай Николов беше категоричен, че ще настоява пред Министерството на земеделието и храните дейността по почистване и поддържане на пасищата да приключва до края на месец юни, преди навлизането в пожароопасния сезон.

Според него до тогава би трябвало чистенето на пасищата да е свършило и само да се коси тревата, без да влиза тежка инженерна техника, която изпуска искри, които причиняват проблеми. 

В момента експертна група работи под ръководството на един от заместник-министрите и ще трябва да излезе с някакво решение.

23:28ч. 31.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.