:

Работа за ученици - Основно в туризма и селското стопанство

Работа за ученици - Основно в туризма и селското стопанство

В европроект "Ученически практики" за 4 години са се включили 407 училища (90% от професионалните гимназии), както и 4300 работодатели.

Работодателите търсят да наемат на работа ученици главно в областта на селското стопанство и туризма. Това показва работата по приключващия вече европроект "Ученически практики" на просветното министерство.

Проектът е от януари 2012 г. Досега по него са усвоени 24 млн. лв. за подобряване на качеството на професионалното образование и осигуряване на практическо обучение за учениците.

В него са се включили 407 училища у нас (90% от професионалните гимназии), както и 4300 работодатели.

Успешни практики от по 240 часа са изкарали над 47 хиляди младежи на възраст над 16 г., в резултат на което са получили сертификати и 300 лв. стипендия.

В началото бизнесът е подходил скептично към проекта. Националната търговско-банкова гимназия в столицата например започнала едва с 9 ученици поради липсата на интерес от работодатели, които да осигурят практиките.

"Звъняла съм на над 300 фирми от различни области, но никой не искаше да се занимава с ученици. Сега обаче работодателите сами ни търсят, защото разбраха, че учениците са по-амбициозни и по-дисциплинирани от студентите", коментира пом.-директорът на гимназията Бойка Генкова пред в. "Сега". Оттам по проекта са били обучени 1280 младежи.

От професионалната гимназия по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров" в София пък са се включили 160 тийнейджъри, стажували по специалностите електрообзавеждане, ВЕИ и художествени изделия от метал. Трима от тях били със специални образователни потребности и практикували в сферата на административното обслужване.

 

Резултати от европроекта "Ученически практики"

От всички 47 681 младежи с професионални сертификати:

-  1680 души са получили предложения за започване на постоянна работа,

- 3345 души - за почасова или сезонна работа.

- 3700 ученици са се снабдили с препоръки за работа, грамоти от работодателя или благодарствени писма.

Неуспешни са били 429 практики - главно поради закриване на фирми или преместване на ученици в друго населено място, а прекратените договори между училища и фирми са били 9.

 

21:42ч. 28.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.