МЗХ отчита и обещава::

9 областни центъра за изкупуване на български плодове и зеленчуци

9 областни центъра за изкупуване на български плодове и зеленчуци

Местното производство задоволява най-малко 50% от потреблението у нас.

Министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева на пресконференция представи програма, улесняваща достъпа на българските фермери до търговската мрежа, предаде репортер на Агенция "Фокус".

 "Надявам се в тези срещи в 9-те областни центъра в страната земеделският производител да види перспективата, включително и да развие първичното си земеделско производство с надграждане като качество, опаковка и покриване на съответни сертификати за продажба в търговската верига, а и на други пазари", заяви тя.

"Българската държава ще подкрепи тези срещи, освен с осигуряване на тези срещи между екипа и производителите, така и с двата основни инструменти на подкрепа - продължаване на обвързаната подкрепа по условие, по които се гарантира продължаването на растежа на производството на плодове и зеленчуци, реализиране на проектите, финансирани по програмата за развитие на селските райони.

На 7 декември изтича втория прием по Мяра 4.1. с целия остатъчен бюджет от 237 млн. евро, като анализът на първия прием показва, че половината от този бюджет е за реализиране на проекти в сектор "Трайни насаждения и зеленчукопроизводство". Вторият основен стълб на подкрепа е държавната, по линия на държавните помощи, където ще бъде предоставена такава на тези земеделски стопани, които искат да покрият съответните сертификати за качество", обясни министърът в оставка.

"Само за миналата година извън растежа, който споменах, се отразява и в структурата на производството на семена. По данни на Селскостопанска академия от Института по зеленчукови култури "Марица" съотношението на произвежданите семена за български сортове растения и чужди от 80 на 20 в полза на чуждите преди 2 години, в последната е със съотношение 50 на 50, като тенденцията и поръчките за следващата година са българските сортове да имат по-голяма част от структурата на произвеждане на семена", поясни Танева.

Най-големият интерес са регистрирани за българския домат "Розово сърце" и сортове български пипер.

По отношение от местното производство каква степен от потреблението задоволява тя посочи: "За абсолютно всеки вид плод и зеленчук повече от половината местно потребление се задоволява от местното производство, като варира различно. Например при краставиците е 70 %, при черешите е над 90%."

Според нея нито един вид плод или зеленчук, който се произвежда у нас не задоволява по-малко от 50%.

По думите ѝ при тиквите са най-емблематичният пример. "За една година имаме ръст 210 пъти. От 69 хектара, които са се произвеждали преди 4 години, сега имаме 117 000 дка", поясни тя. 
По отношение на срещите на МЗХ с други вериги магазини от търговската мрежа във връзка с разпространението на българска продукция у нас, тя посочи, че няма краен срок.

"За плодовете 50%, а на зеленчуци са 200% заявените за подпомагане площи. Увеличението са с 20 и 18% за миналата година. Следващата година ще излязат данни и за 2016 г. Единственото предизвикателство, което трябва да решим заедно и как да стане устойчив и по начин, по който го търси потребителя, защото той стана все по-взискателен", добави тя.

08:53ч. 29.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.