:

Отвори се износ на птиче месо и гъши дроб за Япония 

Отвори се износ на птиче месо и гъши дроб за Япония 

Скоро се очаква разрешение и за българско свинско месо по същата дестинация.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-японски бизнес форум. Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. 

„За да засилим двустранните икономически връзки и подпомогнем българските износители на японския пазар през 2014 г. бе възстановена дейността на търговското ни представителство в Токио“, допълни зам.-министърът.

Той посочи още, че има потенциал за по-осезаемо присъствие на български стоки на японския пазар. Такива са български вина, мляко и млечни продукти, пчелен мед, минерална вода, етерични масла и особено розовото масло, продукти на машиностроенето, електрониката и електротехниката.

В момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Според зам.-министър Петров двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ.

Той призова японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа.

Япония има 35 млн. малки и средни предприятия, обяви Атсуши Тойонага, комисар на Японската агенция за малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.

Българо-японски бизнес форум е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Японската агенция за малки и средни предприятия и Японската организация за външна търговия.

14:24ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.