:

Отглеждането на киви у нас крие рискове

Отглеждането на киви у нас крие рискове

Независимо от споровете дали земята е обект на глобално затопляне, климатичните промени са вече факт и по нашите ширини. Сезоните се скъсяват и размиват, а екстремните явления като порои, бури и суша зачестяват. И макар че все още за субтропичен климат е немислимо да се говори, може да се разшири отглеждането на култури като киви, смокини, маслини и нар, смята проф. Веселин Александров, директор на департамент „Климатология и агрометеорология“ към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ентусиазирани от подобни твърдения, някои вече кроят планове да инвестират в плантации от киви. Но това е прекалено прибързано и крие големи рискове, казва Юксел Касаб, един от учените, работил дълго в Опитната станция по южни култури в Царево.

Според Касаб в България растението може да се отглежда по Черноморското крайбрежие, по поречието на Арда и по долното поречие на Струма, където термометърът не пада под минус 12-13 градуса през зимата. По-ниските температури са критични за актинидия хинензис, културното киви, с което може да се правят промишлени насаждения. Не случайно първите стопанства са създадени в района на Петрич, Варна, Китен и Поморие.

Киви може да видите и в частни дворове в Пловдив и Кърджали, но около къщите се създава специфичен микроклимат, който пази растението в мразовитите дни. Докато на полето температурата може да падне до минус 20 градуса и тогава шансовете за оцеляване са минимални.

Изводът - влагането на големи средства в тази дейност крие значителни рискове, въпреки че културата проявява висока адаптивност, казва Юксел Касаб. През пролетта на 2014 г. много турски производители понесоха големи щети, тъй като по Черноморието градините с киви масово измръзнаха. Причина бяха необичайно ниските температури в края на зимата и началото на пролетта, когато растението се пробужда, става уязвимо и може да загине дори при минус 3-4 градуса.

10:23ч. 25.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.