Малък бизнес:

Отглеждат маслодайни рози за лек

Отглеждат маслодайни рози за лек

Тази година времето позволи да се правят нови розови насаждения до късна есен. Това казва Стефан Калайджиев от „Розова зора - Тракия“. Фирмата инвестира в красива розова градина край с. Братя Даскалови, в която ще се отглежда маслодайни рози без химия и препарати.

„Целта ни е да създадем едно райско кътче. Полученият розов цвят няма да се използва за извличане на розово масло. От него ще се произвежда чиста розова вода. Този продукт ще използваме в хранителната индустрия, а също за пиене, защото е изключително лечебен. За мен смисълът е розата да е лекарство, а не парфюмерия. Розовата вода привлича светлите енергии. Ако напръскате една стая, ще видите как всичко ще се промени – хората ще се чувстват добре и ще се усмихват. Това е средство за прочистване и привличане на светли енергии“, обяснява Стефан Калайджиев.

Райската градина на „Розова зора - Тракия“ е на площ от 1 декар, където вече са засадени 500 корена Rosa Damascena. Наскоро в нея са засадени и последните 150 стръкчета. Материалът се купува от района на с. Зелениково, където традиционно се отглежда гюл. Цената е левче за бройка. Очаква се първият розов цвят от тях да бъде набран след 2-3 години.

Според Стефан Калайджиев в България трябва да има повече розови градини. Не е нужно те да бъдат само в района на Казанлък, Карлово и Стрелча. Рози може да се гледат и в Южна България. Те няма да дадат голям добив, но пък може да се използват за други нужди и са един добър поминък.

Фирмата на Стефан Калайджиев има опит в розопроизводството, тъй като отглежда 40 декара под аренда.

08:00ч. 09.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.