Във Флорида:

Отглеждат пчели на гражданско летище

Отглеждат пчели на гражданско летище

Пчеларството изглежда вече не е занимание само за фермери. Доказва го тенденцията от последните години, която сочи че отглеждането на пчели в градски условия става все по-популярно. Ярък пример за това е международното летище в град Пенсакола във Флорида, което е отдало част от територията си за тази дейност.

Практиката е популярна освен в САЩ, също в Канада, Австралия, Великобритания, Германия, Република Южна Африка, Япония и др. Всяка страна обаче има различна законова уредба по отношение на градското пчеларство.

В Лондон например с кошери разполагат емблематични сгради като тези на Фондовата борса и Бъкингамския дворец. Покрайнините на летището в Пенсакола също се оказват подходящи. Там пространството е достатъчно, а пчелите са далеч от самолетните писти и контролните кули на въздушния трафик, а и са на безопасно разстояние от служителите и пътниците. "Кошерите са разположени в част от летището, в която не се извършват нито дейности по поддръжката, нито въздушни операции", обясняват от управата на аерогарата. Те се намират в озеленен участък сред сенчести дървета.

Идеята е съвместно реализирана с Асоциация на пчеларите Escarosa. Предвижда се те да се грижат за всичко, свързано с поддръжката на кошерите и отглеждането на пчелите. "Ние просто ще ги подхранваме, а после пчелата-майка ще започне да снася яйца", казват от асоциацията. Авторите на идеята прогнозират, че след като привикнат със своето ново местопложение, пчелите-майки ще снасят по около 2000 яйца дневно. "В разгара на лятото, като пресметнем и възможните загуби, ще имаме 60 000 пчели тук", пресмятат от асоциацията. Те се надяват начинанието им да е полезно както за градската среда и земеделците, така и за обществото като цяло.

 

09:20ч. 22.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.