:

Откриха два нови вида орхидеи край морето

Откриха два нови вида орхидеи край морето

Два нови вида ливадни орхидеи са открити в Природен парк „Златни пясъци“, съобщи ботаникът Юлиян Маринков.

Това са двурогата пчелица, (Ophrys cornuta Steven) и Дребнолистен дремник(Epipactis microphylla).

Красивите растения са намерени при теренни проучвания в местността „Бежаната“, извършвани в продължение на две години. Ученият попада и на друг рядък вид от семейство „Орихидацея“, известно още като "Салепови“ -   обикновената пърчовка. Тази рядка орхидея, която впечатлява с размерите си, защото достига 70 см височина, днес се намира трудно. Народът я нарича змийски език заради странната форма на многобройните й цветове.

Българските орхидеи, които са около 80 вида, цъфтят кратко - от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. В рамките на Природен парк “Златни пясъци“ са описани 12 вида и последните два са ливадни.

Любителите градинари е добре да знаят, че дивите орхидеи са под защита на Закона за биологичното разнообразие и изкореняването им е забранено. Освен това не могат да се отглеждат в домашни условия, защото поникването и развитието им е свързано с определен вид плесени, които не съществуват в извън естествената им среда.

Може да се наслаждавате на орхидеите в Ботаническата градина на БАН в София, която разполага с богата колекция от тропически видове.

13:36ч. 13.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.