Глобално изследване за замърсяване на храните::

Откриха салмонела в семена от чия. /Анализ на Българската агенция за безопасност на храните/

Откриха салмонела в семена от чия. /Анализ на Българската агенция за безопасност на храните/

Автор: д-р Надя Сертова

Проведено е проучване в девет страни САЩ, Канада, Шотландия, Хонг Конг, Белгия, Норвегия, Австралия, Швейцария и Дания за недекларирани алергени в храни. Проучването сочи, че има пропуски при декларирането на алергени и патогени. В хода на изследването са били установени недекларирани алергени във фъстъци вложени в бонбони в САЩ, недекларирани млечни алергени в сок от кокосово мляко в Австралия и недекларирана соя в бонбони в Норвегия.

Патогените включват Salmonella spp. открита в Канада, Listeria monocytogenes в Белгия и в Щвейцария.

Плесени са открити в различни сирена в Дания, като в Канада Канадската агенция по инспекции на храните е установила Salmonella в семена от Chia. Важно е да се отбележи, че продуктите са продадени в страната, а също и чрез интернет и не са били докладвани оплаквания за последвали заболявания.

За откритата Listeria monocytogenes в салата от морски дарове в Белгия властите са наредили продуктите да бъдат спрени за консумация и извадени от търговската мрежа. А клиентите, които са ги закупили да не ги консумират и да ги върнат обратно като им бъде възстановена сумата. В Хонг Конг е била установена Еscherichia coli в препакетиран сладолед. Резултатите от теста показват, че съдържанието на coli е 260/г и е над лимита.

Според Регламента на Хонг Конг за замразени сладкарски изделия, предназначени за продажба, съдържанието на Е.coli в един грам не трябва да надвишава 100.

Установена е недекларирана соя в ментови бонбони покрити с черен шоколад в Норвегия, като важно е да се подчертае, че соята не е присъствала в листа на съставките.

В Дания са открити растежни плесени върху сирене и зелено песто. Сиренето е продавано в страната, като клиентите са призовани да не купуват продукта, а закупилите го да го върнат в търговската мрежа.

Литература:

http://www.foodqualitynews.com/Sectors/Confectionery/Colruyt-Hershey-and-WernerssonOst-Danmark-in-recalls

15:59ч. 07.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.