Отличници :

В с.Козарско берат по 12 тона домати-гиганти на ден

В с.Козарско берат по 12 тона домати-гиганти на ден

 

По 12 тона домати на ден берат вече в оранжериите на с.Козарско, които са един от основните доставчици на „Билла България“.

„Тази година се радваме на голямо изобилие – доматите са вкусни, едри и добре узрели, плодовете са по 350-400 грама всеки. Продукцията е толкова много, че понякога се чудим къде да я пласираме“, каза за AgroLife.bg Георги Георгиев, агроном на модерното земеделско стопанство.

На големите домати обаче търговските веригите се мръщели, защото се продават по-трудно. Решението според Георгиев е просто: „Нека да си оправят маркетинга и да свалят малко цените.  Когато цената е добра и малкият домат, и големият вървят добре.“

Според него пазарът е труден заради острата конкуренция между големите търговци – ако си доставчик на един и решиш да работиш и с друг, отношенията се обтягат.

Въпреки проблемите с реализацията планът на агроном Георги Георгиев е до края на сезона добивите да стигнат 19 т домати от декар и по 30 т краставици.

Растенията се пръскат задължително само с биологични препарати, внимава се и с торенето. Краставиците се отглеждат по стара органична технология, известна като „отглеждане върху слама“.

Днес се прилага на малко места у нас, защото има много тънкости и е трудоемка, но пък големият й плюс е, че зеленчукът има превъзходни вкусови качества, защото е чист и няма химикали. Освен това технологията позволява по-ранно засаждане. Сламата, която угнива постепенно и се превръща в торф, дава хубав вкус и аромат на зарзавата. До октомври от нея не остава нищо, превръща се в част от земята.

Има строги изисквания и към температурата. Тя трябва задължително да се поддържа между 18 и 26 градуса, през лятото стъклата се затъмняват, за да няма пригори. След като се оформи основното стъбло, се пуска колтук и растението се „подрежда“ на етажи.

Една работничка се грижи за площ от 1 декар, в който има 2700 краставици. Най-напред почвата се обработва добре, като се внасят минерални торове. После се оформят лехи и се поставят бали чиста слама, която не е пръскана с хербициди. В продължение на 10 дни се слагат поетапно троенсуперфосфат, калий и варовик, като в резултат на започналите процеси температурата в сламата се повишава до 67 градуса. Накрая се внася амониева селитра. От този момент нататък се следи строго за топлината и когато температурата падне до 28-30 градуса, растенията се разсаждат  – по седем в една редица. По това време те са вече добре развити и има по 7-8 лист.

Технологията е трудоемка, затова в България вече почти не се използва. Но пък в оранжерията в Козарско вече се берат по 5 тона краставици на ден.

Интересното е, че се отглеждат вързани на сезал и закачени на куки. Почвата е мулчирани с цел да се задържа влагата максимално дълго. Така се прави икономия на вода. Найлонът пази и от плевели, които са предпоставка за развитие на болести и паразити. Мулчирането усложнява работата, изисква и повече средства, но после резултатите са по-добри.

14:53ч. 23.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.