Лоши практики:

Отново внос на замразено агнешко за Великден

Отново внос на замразено агнешко за Великден

 

Дълбоко замразено агнешко от Нова Зеландия започва да пълни складовете в България месец преди Великден, предупредиха животновъди. Върви и засилен внос от Румъния. Така вместо българинът да сложи на трапезата си прясно и чисто месо, ще яде отново нискокачествена храна.

Въпросът за агресивния внос на агнешко, който се повтаря всяка година, ще бъде поставен на среща на сдружението „Обединени български животновъди“ с Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)  през следващата седмица. Браншът ще настоява за строги проверки по магазините. „Готови сме да осигурим наши групи и на митниците, за да бъдем в полза на митническите служители,“ каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите.

Той посочи, че въпреки тежката зима годината е добра за овцевъдите. По данни на браншовата статистика в страната има около 800 хил. овце. Около 400-600 хил. агнета ще бъдат готови за продан по празниците. Една част ще останат за „ремонт“ на стадата, друга ще бъде предложена за продажба. Тез данни показват, че родното производство на агнешко може да задоволи напълно нуждите на вътрешния пазар.

За съжаление, посредническите фирми се ориентират към търговия с вносна продукция. Така на 1000 вносни агнето се слагат за цвят по около 100 български.

Външните пазари са също трудни. Гърция си има агнешко, а Турция внася само когато местното производство свърши.

Според Бойко Синапов потребителите трябва да могат да купуват директно от фермите и производителите. Сега това не е разрешено. По закон животните трябва да бъдат заклани в кланица, а оттам месото да отива в магазина. 

 

22:33ч. 10.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.