На първо четене в Народното събрание:

Отпада ДДС за даряване на храни с изтичащ срок на годност

Отпада ДДС за даряване на храни с изтичащ срок на годност

Всяка година у нас се унищожават 670 000 тона храни.

С пълно мнозинство - 129 "за" от 129 гласували, Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за ДДС, с които освободи от данък даряването на храни и хранителни стоки, чийто срок на годност изтича след 30 дни.

Целта на законопроекта на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок е да насърчи производителите и търговските вериги да не унищожават годни за употреба стоки, а да ги дават на нуждаещите се срещу предоставяне на данъчни облекчения.

Славов изнесе статистика на Българската хранителна банка, според която ежегодно се унищожават по 670 000 тона храни, а над 1 500 000 българи живеят в бедност.

Проектът предвижда фирмите да ограничават даренията си до 0.5 на сто от годишния оборот с цел предотвратяване на злоупотреби. Въпреки това управляващите от ГЕРБ изказаха опасения, че промените ще се използват злонамерено и че с тях "някои хора за кратко време може станат богати".

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че затова законопроектът трябва сериозно да се прецизира преди окончателното му гласуване.

"Сигурна съм, че опити за злоупотреба ще има. Дяволът е в детайлите и се притеснявам този дявол да не излезе напред и да не провали доброто предложение. Как да сме сигурни, че дарените храни ще стигнат при нуждаещите се и няма да останат при тези, които ги разпределят? Как да сме сигурни, че някоя фирма няма да си направи своя неправителствена организация, която да работи с даренията?", попита Стоянова.

Тя пресметна, че средно данъкът за 670 хил. тона храна е около 280 хил. лв.

От Патриотичния фронт призоваха ГЕРБ да не пренаписва закона така, че накрая той да откаже производителите и търговците от желанието да даряват.

 

22:41ч. 07.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.