:

Отсрочка до 13 ноември за общински проекти за църкви, читалища и занаяти

Отсрочка до 13 ноември за общински проекти за църкви, читалища и занаяти

Месец гратис за покупка на трактори и комбайни от извънредния прием по изтичащата програма

Министерство на земеделието удължава спешно до 13 ноември т.г. срокът, в който общините ще трябва да завършат проектите си по мярка "„Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г" за строителство на църкви, модернизацията на читалища, малки инфраструктурни проекти, възраждане на традиционни занаяти. В момента в наредбата стои старият срок - 15 юли 2015 г., който и без това е изтекъл и не е спазен. Това стана ясно от проект на промени в наредбата, изготвен от ведомството на Десислава Танева и предстоящ да се гласува от МС най-вероятно тази седмица.

По другата общинска мярка 321, където бяха предимно по-големи инфраструктурни проекти, крайният срок за завършване на проектите и изискване на субсидиите бе удължен от 15 август на 15 октомври. Земеделският министър Десислава Танева вече съобщи, че до тази дата не са подадени заявки за искане на субсидията за 47 млн. лв., но средствата няма да се връщат от кметствата, защото били наддоговорени по програмата. Стана обаче ясно, че 7 общини ще връщат 13 млн. лв. взети аванси за проекти, които не са изпълнили.

Министерство на земеделието с промяна в наредба ще предложи на МС да увеличи до 30 ноември т.г. срокът, в който фермерите могат за закупят трактори и комбайни по извънредния прием за модернизиране на земеделски стопанства, направен през септември. 

Както AgroLife писа фермерите имаха само 6 дни, за да изготвят проектите си и да кандидатстват за общо 50 млн. евро субсидии. Приемът стартира от 7 септември и бе затворен на 12 септември тази година. От министерство на земеделието тогава обясниха, че имат разрешение от ЕК за извънредния прием на проекти за техника и подчертаха, че така се спасяват от загуба тези 100 млн. лв., защото за такава субсидия имало отпаднали проекти, от чието реализиране фермерите са се отказали.

09:44ч. 26.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.