:

Стачката в Гърция - От изхода й зависи и поминъкът на българите отсам границата

Стачката в Гърция - От изхода й зависи и поминъкът на българите отсам границата

Къде у нас ще вземеш 50 лева на ден в земеделието?

Под заглавие "Страшното в Гърция идва след блокадата", главният редактор на областния вестник в Кърджали "Нов живот" Иван Бунков пише:

...И други хора като мен в нашия край надават ухо да чуят какво наистина се случва в съседите ни. Засега е зима – това е добре – няма да пътуваме ни за плаж, нито за риба, а и приятелите и роднините ни могат да почакат по-късно да се видим.

Но иде пролет. Голяма част от нашенци край границата се „главят” по туй време за работа през лятото в Гърция.

Например в Кирковско се хващат да сеят, берат, нижат и чак даже да диплят тютюн на гърците - и за тях, и за нашите е доходно, - защото тютюнът там се изкупува много по-скъпо.

Ей по това време патроните от Гърция идват при старите си познайници в България и пак ги канят като им предлагат място за спане и някакви импровизирани кухни около газови бутилки за готвене и нашите се съгласяват като си планират да идат. Откъде другаде да си осигурят доходи?

Същият процес протича и в Ивайловградско. Там най-често българи отиват да окопават памука на гърците, работят на аспержите, а и къде ли не. Преди години и за тютюна, и за памука патроните плащаха по 25 евро надница – къде у нас ще вземеш 50 лева на ден в земеделието?

Миналата година, заради кризата, намалиха надниците на 20 евро, мнозина гръцки патрони се затрудняваха и тях да плащат навреме, затова се забавиха с месеци.

От какво се притесняват сега нашите сезонни работници, надявали се трайно на поминък в Гърция? Ами на това, че обеднеят ли гръцките земеделци, ще спрат да работят, значи да не наемат и наши работници.

Ако е вярно това, което ни споделиха фермерите на блокадата, че досега са плащали данъци в следните пропорции: от 10 000 евро 2 500 са заделяли за държавата, то според новите условия, за които в момента преговаря гръцкото правителство със Световната банка и другите кредитори, тази сума ще нарасне трайно.

Данъкът ще бъде на 10 000 евро 8 000 евро. Няма да останат пари да орат, да сеят, да жънат, да живеят, камо ли да наемат наши работници!

Затова гръцките фермери, опрени до стената, яростно се борят за живота си. Затова са неуклончиви. Нищо че предизвикат негодуванието на съседните на Гърция страни да протестират в Брюксел, че южната ни съседка нарушавала правото за свободно придвижване. Фермерите нямат изход.

Но, опосредствено, горим и ние...

19:59ч. 07.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.