Съвет на специалиста:

От какви грижи се нуждаят овошките в ранна пролет

От какви грижи се нуждаят овошките в ранна пролет

Препаратът за растителна защита „Дитан ДГ“, който се използва широко в овощарството и зеленчукопроизводството, вече няма да се продава свободно. Досега в агроаптеките той можеше да бъде купен от лица над 18 години, без да е необходимо представяне на сертификат. Този фунгицид обаче вече преминава в първа група, което означава, че ще може да се ползва само от агрономи, които имат специалност „Растителна защита“.

Дитанът е аналог на широко използвания  някога „Пероцин“,  който беше едно от най-ефикасните средства срещу струпясване по ябълката и крушата. С какво да заместим тези препарати в домашната градина.

Ето съветите на агроном Свободка Ангелова.

В началото на април прасковите, сливите, крушите и ябълките са на различен етап на развитие - някои са вече прецъфтели, други са с набъбнали пъпки, трети приличат на облаци от цвят и аромат. За третиране с "Шампион", бордолезов разтвор и акарзин вече е късно, защото те се използват, когато овошките са в покой. Сега може да третираме с "Тирам", който се прилага срещу струпясване по ябълката, сачмянка, къдравост по прасковата, ранно и късно кафяво гниете, казва  Свободка Ангелова, агроном консултант в "Сортови семена". Към разтвора може да се прибави и някакъв инсектицид – "Би 58" или "Нуреле". За  ябълката, черешата и крушата е хубаво да се напръскат с циклон, защото  той се справя по-добре с черната листна въшка. Там, където има пчели, е добре да се ползва „Карате“, защото то не им вреди.

Пръскането трябва да стане, когато цветовете са на фаза бутон или  когато две трети от тях са окапали. Причината е, че цъфтежът почва от основата на дръвчето и ако се чака то изцяло да прецъфти, има вероятност крехките плодчета да бъдат нападнати от плодови оси, червеи и други вредители.

Когато листенцата се покажат, може да направите коктейл от „Скор“ и „Нуреле“, защото той ще осигури защита от брашнеста мана. Във всички разтвори се слага прилепител, за да не се отмият от дъждовете.

Пръска се в слънчево време – към 10 - 11 часа, когато няма роса. Не бива да духа вятър. По възможност дърветата трябва да се облеят добре и препаратът да стигне до най-горните клонки.

Сега дръвчетата не трябва да се варосват, макар че изглеждат по-красиво. Овошките дишат и с кората си, затова не бива да ги задушавате.

Там, където лозите са се развили, прегледайте листата. Ако по тях се забелязват кафяви петна, има опасност да са заразени с екскуриоза. Пръска се със „Скор“ с малко по-висока доза.

В момента се внасят нелегално препарати от съседни страни. Съветът ни е препаратите да се  купуват само от специализирани магазини. Там има каталог на регистрираните препарати у нас. Другото е да се спазват стриктно дозите и да се гледат карантинните срокове.

11:34ч. 01.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.