:

БАН предлага от коноп да се правят тухли

БАН предлага от коноп да се правят тухли

Мнение да се легализира производството на индустриален коноп е изпратено до здравното и земеделското министерства.

Заместник-директорът на Института по органична химия към БАН проф. д.н. Владимир Димитров пред Факти.бг:

- Какви биха били ползите от легализирането на производството на коноп?

- Аз бих искал да се концентрираме само върху индустриалния коноп. Искам да уточня, че индустриалният коноп е този, който има съдържание на психотропното вещество, което се казва тетрахидроканабинол по-ниско от 0.2%.

 Поради това и в много страни той не се третира като наркотично растение. Такива страни са например Германия, Дания, Чехия и други.

- Може ли в България да се развие един вид индустрия в тази сфера?

- Нека да кажем, че конопът и сега е легален, но употребата му е рестриктивна. В момента е позволено да се сади индустриален коноп, но за да се използва единствено и само за семена за посев, фураж или за влакна, което е традиционно от векове. Добиват се влакна и се правят тъкани.

От индустриалния коноп, обаче, могат да се добиват много други неща. С помощта на високотехнологични производства може да се изолират биологично активни съединения, които се съдържат в цветовете на индустриалния коноп и могат да бъдат използвани за лекарства.

Такова растение се казва канабидиол, като цената му стига до $ 20 000 на килограм и се използва за получаване на лекарства. Това не са психоактивни или наркотични съединения.

Друго предложение, което съм давал е, че стъблата на конопа могат след изсушаване и нарязване да се пресоват със свързващи материали и от това да се получават тухли. Тези тухли имат много добри топлоизолационни качества. Те не поемат влага, дишат и са възобновяем материал.

Такива производства има и в други страни като например в Италия. Защо не и в България? Има много интересни приложения, които биха могли да бъдат печеливши в рамките на страната.

- Какво смятате за предложенията за легализиране на марихуаната за медицински цели?

- Аз се занимавам с химия и до голяма степен имам допир с лекарствената химия. За мен лечебните препарати и лекарствата са стандартизирани. Това са смеси от съвсем добре характеризирани химични съединения, с точно определена структура и точно определен състав.

Няма как да синтезирате марихуаната, която в крайна сметка е една дрога. Тя сигурно облекчава страданията на някои хора, но аз не съм привърженик на този метод.

Има си лекарства, които са под контрол и за мен лично е по-добре от индустриалния коноп да се изолират биологично активните компоненти, те да се пречистват и да се влагат в лекарствени продукти, а не да се използва самото растение под формата на дрога.

- От БАН изпратихте писма по темата до здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева. Очаквате ли да се стигне до позитивно решение?

- В двата случая предложенията на БАН бяха разглеждани в съответните парламентарни комисии. Мисля, че успяхме да обясним на народните представители в комисиите за какво става въпрос.

Снивка от www.konop.bg

22:31ч. 16.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.