Внимание, фермери!:

От събота започва пръскането срещу насекомите, преносители на заразния нодуларен дерматит

От събота започва пръскането срещу насекомите, преносители на заразния нодуларен дерматит

След 27 април стартира и ваксинацията на 350 хиляди едри преживни животни.

Пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит, ще започне още тази събота, съобщават от МЗХ. Към момента Областните дирекции по безопасност на храните извършват дезинфекционни мероприятия около засегнатите ферми.

Това стана ясно на извънредния Консултативен съвет по животновъдство, който се проведе в сградата на Министерство на земеделието и храните. На него фермерите бяха подробно запознати с епизоотичната обстановка в страната, клиничните признаци на заболяването, както и с мерките, които са предприети от МЗХ и Българска агенция по безопасност на храните.

На животновъдите беше обърнато внимание да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.

Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани, че в следствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, всички действия от страна на държавата се изпълняват възможно най-бързо. Според европейското законодателство, това е „жива ваксина“ и трябва първо да бъде констатирано огнище на болестта, след което да се премине към ваксинация.

„На 27 април първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит ще бъдат доставени в България и вече всички налични дози са насочени към страната. Вече има потвърдено огнище на болестта и в Македония“, каза Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните.

Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Това са близо 350 хиляди едри преживни животни.

22:20ч. 21.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.