Шок и ужас:

От 20 май всички цигари ще имат стряскащи картинки на опаковките

От 20 май всички цигари ще имат стряскащи картинки на опаковките

Те ще подсилват досегашния предупредителен надпис "Пушенето убива" като нагледно показват как и кои органи в човешкото тяло ке увреждат.

Всички кутии и пакети, продавани у нас, ще трябва да бъдат облечени с такива стряскащи илюстрации, реши вчера парламентарната Комисия по икономическа политика. Комисията одобри съответните промени в Закона за тютюневите изделия.

Самите картинки са дадени като приложение към закона, за да може всяка фирма, която иска да продава цигари в България, да избере от тях за облепване на своята стока.

Промените се правят заради евродиректива, която всички държави от ЕС трябва да са приложили най-късно до 19 май. Депутатите спешиха приемането на закона, за да има време бизнесът да изпълни изискванията.

Според европейската директива вече 65% от обема на цигарените опаковки трябва да са запазени за стряскащи снимки на пушачи, както и за надписи, които да напомнят за вредата от този навик.

Някои страни вече прилагат мярката - шокиращи илюстрации онагледяват здравните рискове, придружени с надписи, че тютюнопушенето причинява рак на дробовете, устата и гърлото, увеличава риска от импотентност, запушва артериите и т.н.

Освен здравните предупреждения новите правила забраняват продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване и на цигари с характерни вкусово-ароматни качества.

Забраняват се и познатите ни ментолови цигари например, тъй като директивата не разрешава вече да има цигари с филтри и хартия, които дават възможност за промяна на мириса или вкуса на цигарите.

09:39ч. 05.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.