Поразена реколта:

От 5 до 15 лева за кило череши, но от Гърция

От 5 до 15 лева за кило череши, но от Гърция

В момента на пазара се предлагат само от района на Петрич или Гърция.

Студът удари черешовата реколта. Цената на червения плод достигна рекордните 15 лева за килограм. А земеделците в Кюстендилско, където се отглеждат най-много череши, са пред фалит, обобщава репортаж на Нова телевизия..

В Благоевград плодът се търгува за малко над 7 лева за килограм, а на него и клиенти и търговци гледат като на луксозна стока. Зарежда се рядко, само по една касетка на седмица и то не във всички магазини.

В Кюстендилско почти цялата черешова реколта е брак. Студът от последните дни попари и плода и надеждите на земеделците. А проблемите от градините се отразяват и на пазара. Слабата реколта неизменно вдига цената на плода. Главоломно.

В момента единствените череши на пазара са предимно от Петрич или Гърция. На борсата край петричкото село Кърналово цената тръгва от 5 лева за килограм, за да достигне рекордните 15 лева. 

На около 80 км от Кърналово, в Благоевград цената на черешата вече е на цената на свинското месо. Между 7 и 8 лева за килограм.

„Много е, независимо от това, че природата така даде своето отражение, нали мисля, че е много, защото 6.99 лв. е свински врат без кост”, казва Арисонка Василева.

А още по-нагоре, в Кюстендилско, плодът се търгува на цената на телешкото. 1,50 лв. за сто грама или 15 лева за килограм.

Търговците обаче предвиждат цената на черешите бавно да започне да пада. И ако сега килограм струва 7.30 лв., очакванията са след две  седмици цената й да падне поне с 2 лева.

23:31ч. 06.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.