Прогноза:

От 6 до 6,50 лв. за кило шаран по Никулден

От 6 до 6,50 лв. за кило шаран по Никулден

За Никулден цената на шарана ще бъде между 6 и 6,50 лева за килограм, прогнозира д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”. За сравнение миналата година цените варираха мажду 5 и 6 лева за килограм.

„Посетих някои вериги магазини и забелязах, че цената на едрия шаран е около 6,50 лева за килограм. Забелязал съм, че потребителите най-много търсят риби около 3 килограма. Видях и един куриозен случай, в който една голяма верига не прави разлика между шаран и каракуда, тъй като на рекламната си брошура бяха сложили снимка на каракуда, а обявената цена беше за шаран. Предполагам, че това е някаква грешка или недоглеждане, а не подвеждаща информация. Ние предлагаме висококачествен шаран във високите размери – над 3 килограма”, заяви Господинов пред "Фокус".

По думите му, нерегламентираните производители, които не са регистрирани и не са обект на контрол, също ще извадят голямо количество риба на пазара по празника. „Това може да доведе до намаляване на цената, но няма какво да направим. Просто такъв е пазарът в България”, каз той и допълни, че в България няма официална статистика за продажбата и консумацията на риба по Никулден. „Това, което аз наблюдавам, е че консумацията на риба около Никулден винаги нараства. Тази година също се очаква това да бъде така. Мога да кажа, че понякога не стига пъстървата, защото съседните ни държави поемат много големи количества. Във връзка с празника нараства както производството, така и консумацията, но конкретна цифра не мога да кажа. Една е от причините да липсва подобна статистика е, че голяма част от рибопроизводството в България е нерегламентирано”, каза Господинов.

Ето и цялото мнение на Йордан Господинов

09:01ч. 30.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.