Пред жътва:

Очакват 15% спад в добива на пшеница, цените леко нагоре

Очакват 15% спад в добива на пшеница, цените леко нагоре

Добивите от пшеница в България ще спаднат с около 15% през тази година. Такава е прогнозата в последния месечен бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), публикуван тези дни. Според нея могат да се очакват средни добиви от 440 кг/дка и общо производство от 5,2 млн. тона. За сравнение в предходната година у нас бяха прибрани 6,1 млн. тона жито.

"Специално в Добруджа е възможно реколтата от пшеница да се понижи с 20-25%", заявява пред инвестор.бг по този повод проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Според него топлата зима е подвела фермерите и мнозина са торили през януари и първата десетдневка на февруари, което се е оказало неудачно на по-късен етап на фона на липсата на валежи през април.

Анализаторите от САРА прогнозират цената на пшеница за цялата пазарна 2018/19 г. да се вдигне минимално с почти 2% в сравнение с 2017/18 г.

Така според тях при фуражната пшеница предвижданията са за средни цени от 269 лв/т (от място Североизточна България), а при хлебната – 283 лв/т.

Противно на тези очаквания, в началото на юни в района на Добрич (Североизточна България) някои търговци вече оферираха 300-305 лв./т на зелено за фуражната пшеница. За сравнение в същоя период на 2017 г. се предлагаха 270 лв./т на зелено, а непосредствено преди жътвата цената набъбна и до 280 лв./т. След нейното приключване отново се върна на 270-275 лв./т.

Заради волатилността на цените на международните пазари в момента, голяма част от търговците в Добруджа вече оферират покупки на зелено по нова схема - 250 лв./т при сключване на договор и доплащане до пазарната стойност към момента на доставката или към фиксирана дата - обичайно към 1 юли.

15:24ч. 08.06.2018г.

Вие може да оставите първия коментар.