Пазарен шок:

Очаква се срив на цените и ниски добиви от лавандула

Очаква се срив на цените и ниски добиви от лавандула

Заради големите дъждове и резките температурни промени тази пролет лавандулата не успя да се налее с масло и се чакат ниски добиви. Семенцата в съцветията са „празни“. Един литър ще се получава от 100 кг цвят, а не от 60 кг, както беше през 2015 г. Това каза за AgroLife Гергина Христова, производител от района на Ямбол.

Прогнозира се и пълен обрат по отношение на цените. Очакваше се те да бъдат като през 2015г., когато лавандуловото масло се търгуваше по 120-130 лв. за литър.  Докато сега се носят слухове, че ще бъдат наполовина по-ниски, каза Гергина Христова.

Обяснението било, че в страната има залежали количества лавандулово масло. Става дума за 30-40 тона, което влияе върху цените. Но дали това е така или се спекулира, не може да се каже със сигурност, допълни Христова.

Заради ниските температури в момента се бави и жътвата. Очакваше се тя да започне около 7 юли. Температурите в момента обаче са ниски , затова никой не жъне – нито в Ямболско, нито в Казанлък и Шумен. Прибирането на реколтата не е започнало и в Добруджа. За жътвата температурата трябва да е над 30 градуса. Тогава маслото се качва в семенцата. Докато в момента има маса, а няма масло.

От друга страна жътвата не може да се отлага, защото растенията започват да прецъфтяват.

Според Христова положението е отчайващо както по отношение на добивите, така и по отношение на качеството. През м.г. добивът бе около 500-600 кг цвят от декар, но сега тези нива няма да бъдат постигнати.

От 2014 г. страната ни е на първо място в световното производство на лавандулово масло. Но тази година пазарната ситуация не е благоприятна.

08:18ч. 06.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.