Родна селекция:

Още три нови сорта български домати на пазара

Още три нови сорта български домати на пазара

 

 

Три нови сорта български домати ще бъдат представени на селскостопанското изложение „Агра“ през февруари, съобщи за AgroLife техният селекционер проф. Живко Данаилов. Имената им са “Български трапезен”, “Стара мечта” и “Финал” и вече се предлагат в агроаптеките.

Заявител и семепроизводител е фирма “Флориян". Сортовете са създадени в условията на България и оценени в собствени полиетиленови оранжерии и на открити площи на фирмата, съвместно с проф. дсн Живко Данаилов, който е един от най-известните селекционери на домати в България. Той е автор и съавтор на 23 сортове домати като “Паулина БГ”F1, “Наслада”F1, “Николина”F1 и др.

Български трапезен” F1 е индетерминантен (високорастящ) хибриден сорт домати с мощно и много добре облистено стъбло, с висока издръжливост на ниски и високи температури. Плодовете са много едри, с тегло 250-300 грама, изравнени, много твърди, с интензивен червен цвят, без целулоза в месестата част и отлични вкусови качества. Отглеждане – на опорна конструкция, едностъблено на 6 съцветия (китки), едноредово - 80/40 см или двуредово - 80/55/40. Подходящ е за прясна консумация и транспортиране. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високотолерантен на алтернария, септория и антракноза. Преминал е успешно двугодишно (2014 и 2015 г.) официално изпитване на РХС (различимост, хомогенност и стабилност) в ИАСАС, предстои признаването и включването му в официалната сортова листа за 2016 г.

Стара мечта” F1 е индетерминантен (високорастящ) хибриден сорт, подходящ за средно ранно производство в полиетиленови оранжерии и на открито. Стъблото е мощно и много добре облистено, с висока издръжливост на ниски и високи температури. Плодовете са много едри с тегло 250-300 грама, изравнени, плътни, непукливи, с интензивен червен цвят, месести с нежна консистенция и отличен вкус, напомнящ за вкуса на плодовете на старите български сортове домати и вдъхновяващ името на сорта. Отглеждане – на опорна конструкция, едностъблено на 6 съцветия (китки), едноредово - 80/40 см или двуредово - 80/60/40. Подходящ е за прясна консумация. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилиум и фузариум. Преминал е успешно двугодишно (2014 и 2015 г.) официално изпитване на РХС (различимост, хомогенност и стабилност) в ИАСАС, предстои признаването и включването му в официалната сортова листа за 2016 г.

Финал” F1 е полудетерминантен хибриден сорт, съчетаващ суперранозрялост и висока продуктивност, дружно узряване, едрина и транспортабилност на плодовете, характеризиращи се с добри вкусови качества. Плодовете са едри със средно тегло 200-250 грама, изравнени, много твърди, непукливи, равномерно червени, без целулоза. Подходящ е както за суперранно, така и за ранно и късно (втора култура) производство в условията на полиетиленови оранжерии. Предназначен е за прясна консумация и транспортиране. Сортът е издръжлив на ниски температури, устойчив на тютюнева мозайка, вертицилиум, фузариум и високотолерантен на алтернария, септория и антракноза. Отглеждане – на ниска опорна конструкция, едноредово — 70/40 сm или двуредово - 80/60/40, двустъблено, като двете стъбла се образуват от основното плюс второ, изведено от колтука под първа китка, общо 4-5 съцветия (китки) на растение. Преминал е успешно изпитване на РХС (различимост, хомогенност и стабилност) в ИАСАС през 2015 г. и предстои повторното му изпитване през 2016 г.

 

 

 

09:00ч. 26.01.2016г.
Н

Прекрасни домати! Миналата година си взех от www.agrogradina.bg и останах очарован!!! Невероятни домати!!!

Никифор
15:41ч. 19.12.2016г.

Оставете коментар: