:

Пазарът на билки в България надхвърля 15 млн. евро

Пазарът на билки в България надхвърля 15 млн. евро

Годишният добив е към 6 хил. тона, на първо място сме в Европа по износ.

Пазарът на билки в България надхвърля 15 млн. евро, а годишният добив е 5 хил. - 6 хил. тона. От тях около 80% са диворастящи и 20% - култивирани. Това каза Десислав Дионисиев, основател на компанията „Биопрограма”, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че тенденцията култивираните билки да намаляват се дължи на факта, че българската селскостопанска политика е насочена основно към производство на базови храни.

Според Дионисиев е необходимо да се осъзнае ролята и мястото на билкарството като дейност, която връща хората в селата и малките градове. Той коментира и пазара на чай в България.

"Нашата компания се стреми да обхване процеса от самото начало, защото у нас има големи проблеми с качеството. Има известно задържане при продажбите, което на базата на намаляващото население е нормално."

България изнася много билки в Европа не защото тук няма интерес към тях или нямаме местни производства. Просто потенциалът на българското билкосъбиране е много голям и надхвърля далеч възможностите за изкупуване в страната.

Това каза Марлена Стояновска, председател на Българската асоциация на билкарите и гъбарите. Тя призова към промяна в законодателството, както и повече действия от страна на НАП за проверки по билкоизкупвателните пунктове.

Целия разговор по Bloomberg TV Bulgaria

08:55ч. 12.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.