Съвети:

Пазете коледната звезда от парното и климатика

Пазете коледната звезда от парното и климатика

За повечето хора коледната звезда е жив букет – растение, на което се радваме на Рождество Христово и което рядко оцелява до следващата година, защото губи декоративните си качества. Как да го запазим красиво по-дълго?

Оптималната температура за отглеждане на коледната звезда в домашни услови е 18-20 градуса. Не обича въздушни течения – климатик, отворен прозорец и близост с отоплителен уред. Хубаво е да й се осигурява постоянно вода – може да я поливате отгоре или отдолу в чинийката.  Най-добрият вариант е да бъде поставена на южен прозорец в стая с нормална топлина и влажност.

След като растението прецъфти се полива редовно, а през февруари се изрязва до дъно. Трябва обаче да се внимава, тъй като при тази операция стеблото изпуска бял сок, който е отровен.  От този момент коледната звезда се полива по-рядко. През пролетта пуска нови леторасли, които се разреждат и на финал се оставят пет или шест. Растението се отглежда като всяко друго и няма допълнителни изисквания. Торенето за цъфтеж започва през есента и в началото на ноември прицветните листа започват постепенно да се оцветяват.

Така става ясно, че някои от най-често даваните съвети за отглеждане, според които през лятото растението трябва да се държи на тъмно, за да цъфне за Рождество Христово, не са верни. Коледната звезда наистина е растение на късия ден, но за доброто й развитие е достатъчно да й се осигури нужната порция сън през есента. Това означава през тъмната част на денонощието да бъде на място без осветление. На нея й трябва 12 часа тъмнина, за да започне да червенее.

Родината на коледната звезда е Мексико, където се развива като голям храст. По нашите ширини се отглежда като стайно растение. Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции и вече се продават растения с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.

22:37ч. 17.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.