Национален рекорд:

Парите в обращение у нас достигнаха 2.5 милиарда лева

Парите в обращение у нас достигнаха 2.5 милиарда лева

При ниските нива по депозитите фирмите предпочитат да държат пари в касите си или да ги харчат.

Банкнотите и монетите в обращение са достигнали рекордните 12.5 млрд. лв., показва статистиката на Българската народна банка (БНБ), анализирана в capital.bg.

През 2015 г. се наблюдава още една тенденция – по-големите банкноти се увеличават като брой и стойност, докато при по-малките има изтегляне.

Това според експерти е предизвикано в голяма степен от ниските нива по депозитите, основно корпоративните. Най-общо казано, фирмите предпочитат да държат пари в касите си или да ги харчат, отколкото да ги държат в банките, където лихвите клонят към нула.

Това не значи, че депозитите са намалели (дори напротив, статистиката ги показва на рекордни нива), а че по-голяма част от ръста на паричната маса отива в кеш и са част от текущия оборот, вместо да стоят по сметки.

Което пък чисто физически изисква банкнотите да са с по-голяма стойност. Големите купюри са за предпочитане при плащания извън банковата система – свързани основно със сивата икономика.

При стойността на парите в обращение има силен сезонен фактор. Покрай летните отпуски и големите празници като Великден, Коледа, особено ако се събират повече почивни дни, централната банка пуска повече оборотни пари. След това ги изтегля, използвайки банковата система.

Освен това има сезонност и в разходите на правителството. Обикновено те се струпват в последните три месеца на годината. През 2015 г. правителството похарчи рекордните 5.2 млрд. лв. през декември. Голяма част от тези средства се завъртяха през строителните компании и влязоха в оборота.

 

11:44ч. 03.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.