:

Парите ще стигнат за 30 сдружения за напояване, над 100 са регистрирани

Парите ще стигнат за 30 сдружения за напояване, над 100 са регистрирани

Земеделските стопани да плащат две цени за поливане на нивите си, като ще се въведе и специална тарифа за отводняване на земеделските площи. Това предвижда обща стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите, приета от Министерския съвет.

В нея е заложено преструктурирането на сегашното държавно предприятие "Напоителни системи". Това предприятие през годините е съпътствано от скандали с обществени поръчки и политически назначения.

Дългогодишният  земеделски производител Красимир Кумчев каза в предаването "Преди всички" на БНР:

След тоталното разрушаване на хидромелиорациите – 20 години всеки се спасява поединично. Приветствам това, че най-после се отива към разработване на водна стратегия. 

Новата стратегия ще доведе до нова цена на водата, което пък ще рефлектира върху цената на крайния продукт, който произвеждат градинарите. 

Секретарят на Националната асоциация на сдруженията за напояване Николай Момчилов коментира:

През годините бяха унищожени поливните полета, разграбени и превърнати на скрап. В момента създават стимули за обединяване на земеделските стопани, но по доклад на Световната банка към настоящия момент има регистрирани около 106 сдружения. Стимулите, които се създават в момента, очакваните пари - около 100 милиона.

Тези 100 милиона ще стигнат за около 30 сдружения. По никакъв начин не става ясно как ще бъдат разпределяни самите пари на сдруженията за напояване. 

21:55ч. 22.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.