:

Печалбите от арония не идват бързо

Печалбите от арония не идват бързо

Отглеждането на арония е трудно начинание, свързано с много разочарования за производителите. Причината е, че около този богат на витамини плод, който доскоро бе хит в биоземеделието, витаят много митове и легенди за бързи печалби.

Първата заблуда е, че растението се гледа лесно и е подходящо за биопроизводство, защото не се напада от болести и вредители. Наистина, аронията не е претенциозна към почвите, на които се засажда. Расте добре от 450 до 900 м надморска височина, без значение дали теренът е наклонен. Инвестицията за 1 дка е 1800-2000 лв. По учебник добивите достигат до 2 тона от декар, но това се случва само при редовно поливане на площите,защото климатът в България има склонност към засушаване. Ако това не се прави, плодовете издребняват и не са сочни. Заедно с напояването обаче идват и вредителите, освен това почвата трябва редовно да се окопава и плеви, а беритбата изисква много ръчен труд.

Не е лесен и пазарът. В чужбина плодът се продава трудно, тъй като страни като Полша, Украйна и Унгария са големи производителки. Нашата стока е с по-добри вкусови качества, но е трудно да се пребори с конкуренцията, а цената от 400-500 евро на тон е ниска спрямо направените инвестиции и разходи.

У нас плодът се изкупува от няколко преработвателни предприятия. Най-голямото от тях е пловдивската фирма „Витанеа“, която произвежда сокове и нектари в комбинация с други плодове, но изкупните цени традиционно не задоволяват производителите.

Това е един вечен спор, коментира проф. Христо Крачанов, собственик и управител на „Витанеа“. Цената варира всяка година.Тази година реколтата беше много добра, дадохме от 90 до 1,20 лв./кг,  а м.г. аронията вървеше от 1,10 до 1,30 лв./кг. Това е добра цена, но нашите фермери искат все повече и повече, посочи проф.Крачанов.  

Според него много хора се хвърлиха да гледат арония и някои вече получават високи добиви. Първоначално изкарваха по 400 кг от декар, а сега тези, които поливат, стигат и до 2000 т. Секторът има бъдеще и ще се нормализира до 3-4 години, защото търсенето на качествени напитки от истински плодове ще нараства.

В момента у нас се произвеждат между 500 и 1000 т арония годишно, а продукцията е с много добро качество. Това се дължи на климата, дадено ни е от Господ, но трябва и здраво да се работи, допълва професорът.

Много стопани сами организират преработката на продукцията си.

Фирма „Транс инвест“, която отглежда 100 декара около правешкото село Мирово, вече прави и сокове. „За съжаление, у нас към биопроизводството няма особен интерес, коментира от компанията Венета Стаменова. В Германия сокът от растения, които се отглеждат без изкуствени препарати и торове, се продава за 8-10 евро бутилката, а у нас цената е едва 3-4 лв., затова фермерите виждат спасение в износа.

По-широка реализация на продукцията си търси и Пламен Калинов, управител на „Арония-Агро“, която отглежда арония върху 120 декара край Къпиновския манастир от 2005 г. Той вече изнася сок от лечебния плод в далечна Япония на базата на японски биосертификат. Производителят  работи с една от най-големите фирми за износ на български закваски и на много места витаминозният еликсир вече се продава наред с родното кисело мляко. Но все още става дума за бутиков износ.

23:25ч. 29.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.