Заради стагнацията на млечния пазар:

Планински ферми разпродават биволите си

Планински ферми разпродават биволите си

 

В някои райони на страната биволското мляко не се изкупува и това принуждава стопаните да намаляват стадата си, съобщи доц. Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в България.

Тя разказа, че до момента три ферми са обявили, че ще намалят стадата си с 30-40 бройки. Заради стагнацията в сектора се продават и цели стопанства. Такъв е случаят с ферма в с. Пшеничево.

През последните години биволовъдството бележи стабилни темпове на развитие, но липсата на пазар за млякото в някои райони на страната демотивира хората, решили да вложат душа и сърце в този труден бизнес.

В момента по данни на асоциацията отглеждането на биволи се извършва в 135 ферми с 6500 животни, които са пръснати в цялата страна. Стопанствата са средно с по 20-30 до 50 животни. Има и големи ферми -  с над 400 животни, но те се броят на пръсти.

Според доц. Цанкова тези, които са в близост до консуматорски центрове и вече са затворили цикъла на производство, нямат проблем с реализацията на продукцията си. Една от успешните ферми е край Аксаково, Варненско, където работи мобилна мандра и там произведеното мляко се превръща в прекрасни млечни продукти. Фермата е в близост до града и затова клиенти не липсват. Добра реализация намира и продукцията на „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, както и фермата в с. Веселие, Бургаско, която преработва по около 10 тона мляко дневно.  

Но ако стопанството е горе в планината и наблизо няма къде да се пласира суровината, тогава настъпва проблем. Във Врачанско например в момента биволското мляко не се изкупува и хората не знаят как ще доказват продукцията си в изпълнение на правилата за обвързано субсидиране.

В тези случаи фермерите дават млякото на малачетата. Те сучат на воля, но това не е решение на проблема.

Затова в момента стопаните разчитат изключително много на предвидената извънредна помощ за животновъдите, както и на подпомагане по схемата „de minimis“ за закупуване на фураж за зимата, обясни Марина Цанкова.

 

18:42ч. 07.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.