Отчет:

Площите със зеленчуци нараснали с 37% за година

Площите със зеленчуци нараснали с 37% за година

Площите, използвани за производство на зеленчуци в България, са нараснали с 37% през 2015 г. и са надхвърлили 46 хил. ха (460 000 дка), по окончателни статистически данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Преобладаващата част от тях са открити площи - над 45 000 хектара.

Продукцията от зеленчуци е достигнала 613,4 хил. тона, като от тях 97,2 хил. тона са оранжерийно производство.

Най-голямо е производството на картофи – 164,9 хил. тона, домати – 121,6 хил. тона, краставици - 45,8 хил. тона и пипер – 67,8 хил. тона.

Прави впечатление рязкото увеличение в размера на реколтираните площи за производство на корнишони през миналата година - с 272,4%, до 283 хектара. Общото производство на краставици и корнишони обаче е намаляло с 5,5%, като тук се включва и оранжерийната продукция. Това се дължи основно на сп ад в добивите.

Отчитат се обаче по-високи добиви от дини и пъпеши (73,6%), картофи (24,3%), пипер (35,9%), ягоди (18,9%). 

Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 година се наблюдава при бобовите култури – с 278%. Причината е в повишения интерес към тях заради субсидиите. Много зърнопроизводители предпочетоха да сеят боб миналата година, вместо да оставят площите на угар. В някои региони, като Добруджа обаче, този ход се оказа несполучлив и зърнопроизводители твърдят, че фасулът се е оказал нерентабилен за тях, като те отчитат загуби заради високи разходи, ниски добиви и изкупни цени, трудности при реализацията на продукцията.

 

11:14ч. 06.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.