Заради променливото време :

Плъзват болести по лозята

Плъзват болести по лозята

Очакваните превалявания в съчетание с температури от 22 до 25 градуса ще са прекрасно условие за развитие на мана при лозята, предупреди агроном консултантът в „Сортови семена“ Свободка Ангелова.

Както е известно, лозите са най-предразположени към това заболяване във фаза от формиране на ресите до големина грахово зърно, затова трябва да се извърши превантивно третиране.

Първото пръскане е добре да се направи с медсъдържащ препарат, след което може да приложите системен фунгицид – напр. коктейл от „Ридомил голд“ плюс „Байфидан“ (3млл/10 л вода) или „Топаз“ срещу оидиум(брашнеста мана). Към сместа може да прибавите и инсектицид срещу акари. Сега може да се използват препарати с по-дълъг карантинен срок като „Нуреле“ и „Би 58“. Системните фунгициди „Шавит“ и  „Куадрис“ оставете за по-късно – след цъфтежа, когато основната заплаха ще бъде кафявото гниене. Специално за "Куадрис" може да кажем, че предпазва успешно от обикновена мана, брашнеста мана и сиво гниене. Приложение - 1,5 капачки или 7,5 млл в 10 литра вода. Прибавя се прилепител и 2 капачки "Би 58". С тази смес лозите се третират през 3-4 пъти през 10 дни. Така решаваме проблема с болестите за целия сезон.

Пръсканията обаче трябва да се извършат преди започването на цъфтежа. „Когато лозата цъфти не трябва да се третира с никакви препарати. Цветчетата не бива дори да се докосват“, предупреди Ангелова.

Не се препоръчва да се извършва окопаване и поливане, тъй като се намалява  температурата на почвата.

У нас цъфтежът обичайно започва в края на май и началото на юни, но точното време зависи от сорта, разположението на лозето, климатичните фактори и други.

Опрашването протича най-успешно при температура между 25 и 30 градуса. Ако температурите паднат под 15 градуса, оплождане не се извършва. Затова ако времето рязко застуди, лозите силно изресяват. Нужна е и умерена влажност. Прекалено сухото време или обратно, честите превалявания, се отразяват неблагоприятно на опрашването.

 

 

08:56ч. 24.05.2017г.
R

[url=https://mega-remont.pro]Довършителни работи в Москва[/url]

RaSCunty
01:14ч. 23.04.2021г.

Оставете коментар: