Проучване:

Повече растителни видове = по-здрава почва

Повече растителни видове = по-здрава почва

Когато става въпрос за подобряване качествата на почвата, хората обикновено търсят решение в химическата промишленост. Поддържането на разнообразие от растителни видове, чиито корени имат полезни свойства, обаче е истинският ключ към това да имате по-хубава почва. Изводът е направен въз основа на ново проучване, публикувано в журнала Ecology Letters.   

По света почвите са под заплаха. Вследствие на климатичните промени и замърсяването с отровни химикали, този ценен ресурс бива съсипван.

Корените на растенията способстват почвите да станат по-устойчиви на ерозия и да се подобри способността им за поемане на вода. А това от своя страна пък може да е от полза в предпазването от наводнения, които не рядко стават причина за съсипване на реколтата. Досега се знаеше съвсем малко за това как корените на различните растения влияят върху състоянието на почвата. Но наскоро в университета в Ланкастър екип от учени от Великобритания, Холандия и Германия, представиха ново доказателство за това, че по-голямото разнообразие от растения може да предпази почвата. Това подобрява нейната структура, съответно и цялостно й здраве.

В серия експерименти, проведени във Великобритания и Германия, учените тествали стабилността на почвената структура, когато са засети различни треви, билки и бобови култури. Те открили, че почвената структура е подобрена при по-голямо разнообразие от насаждения и че свойствата на корените на различните растения са били водещият фактор в поддържането на почвата здрава.

"Това изследване предлага ясно доказателство, че чрез по-голямото видово разнообразие можем не само да повишим екологичната стойност, но също да осигурим степен на защита за нашата почва, което е добра новина за бъдещето", обяснява д-р Гулд от Центъра по околна среда към Университета в Ланкастър

Корените на насажденията проявяват различни положителни качества. Например бобовите култури спомагат за това почвата да поема по-добре вода. Кореновите системи на тревите пък правят почвата по-устойчива на ерозия. А комбинирането на тези полезни свойства на корените в почвата води до подобряване ефекта от тях.

 

Благовеста МАРИНОВА

08:04ч. 11.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.