В кампанията за директни плащания:

Подадени 111 хиляди заявления за подпомагане на 3,5 млн. хектара

Подадени 111 хиляди заявления за подпомагане на 3,5 млн. хектара

Това са 97% от всички заявени площи от Кампания 2015, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Десислава Танева. 3,5 млн. хектара са заявени към момента за подпомагане в кампанията за директни плащания.

Танева припомни, че срокът на кампанията е удължен до 31 май. Тя коментира, че това е станало по настояване на браншовите организации, след разрешение на Европейската комисия. 

Темпът, с който върви кампанията, показва, че няма проблем тя да приключи в срок, особено след удължаването му. За подпомагането кандидатстват 111 хил. земеделски стопани, каза министърът.

Министърът потвърди, че отворени са останали 20 хил. заявления, като основните проблеми са при фермери, които изпълняват ароекологични мерки и ползватели на пасища. Проблемът със затревените площи дойде, тъй като бяха направени изменения в законодателството, с цел затревените площи да се ползват от собственици на животни, припомни Десислава Танева.

В хода на кампания 2016 няма да бъде подпомогнат и един декар земя, ако не са платени т. нар. "бели петна" (непотърсени от собствениците земи), декларира тя.

Танева съобщи още, че предстои да бъде направена втората ваксинация срещу заболяването по животните заразен нодуларен дерматит. До края на юни ще бъдат доставени последните 100 хил. дози ваксини, които ще бъдат приложени на едрите преживни животни в южните части на страната.

16:17ч. 20.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.