Полезни съвети:

Подгответе ранните картофите за рътене още през януари

 Подгответе ранните картофите за рътене още през януари

В средата на януари картофите трябва да се прегледат – загнилите клубени се отстраняват, а най-хубавото и здраво семе се подготвят за рътене. За целта се подбират клубени с тегло 60-80 грама, подреждат се в щайги и се слагат в затъмнено помещение при температура 8-10 градуса. Когато  кълновете достигнат 2,5-3см, щайгите се слагат на светло и при малко по-ниска температура. Клубените със слаби кълнове се отстраняват.

В Южна България засаждането на ранните картофи започва през февруари, а в Северна България – в началото на март. При наклонени терени редовете се правят напречно на терена, за да се предпази почвата от ерозия. Разстоянието между клубените е 20-25 см, а между редовете – 70-75 см, за да могат да се обработват добре.

Предзимно засетите  зеленчуци – лук и чесън за зелено, се покриват с найлон, за да ускорят растежа си. Време е да се погрижите и за салатата, която е засадена през есента в полиетиленови тунели. Добре е тя да бъде подхранена с амониева селитра, което ще стимулира развитието й.

В неотопляеми оранжерии се сеят репички и спанак. Отгоре почвата се покрива  найлон, за да се осигури по-бързото покълване на семената.

Към средата на този месец се сеят и марулите за ранно полско производство.

11:57ч. 18.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.