Съвет:

Подобрете опрашването на тиквичките със захарен разтвор

Подобрете опрашването на тиквичките със захарен разтвор

Тиквичките се отглеждат лесно, но и те могат да създават проблеми. Често се случва да цъфтят, но да не връзват, особено, когато времето е дъждовно и студено. Каква е причината?

Трябва да се знае, че те са еднодомни растения, което означава, че част от цветовете са мъжки, а другите – женски. Мъжките са на цветно стъбло, а женските в основата си имат плодник, от който след оплождане се оформя тиквичката.

За да се случи това обаче е нужна помощта на пчели или насекоми. И ако в градината имате много цъфтящи растения, е възможно това да не се случи, защото жълтите тиквени цветове не са много атрактивни за пчелите и те може да ги подминат.

Има обаче възможности за по-добро опрашване. Първата – полените от мъжките цветове да се пренесат върху женските с фина четка. Методът е прост и в повечето случаи успешен.

Другият вариант е рано сутрин, най-добре преди 6 часа, растението да се напръска със захарен разтвор. Пчелите скоро откриват този източник на храна и се устремяват съм него, което гарантира успешно опрашване и оплождане.

09:02ч. 20.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.