Недостатъчно влага на места:

Подранилата пролет притеснява зърнопроизводителите в Добруджа

Подранилата пролет притеснява зърнопроизводителите в Добруджа

 

Зърнопроизводителите в Добричка област не помнят февруарска пролет като тазгодишната, която подлага на изпитание историческия им опит, заяви пред БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов вчера.

В региона, който произвежда най-много пшеница в страната, през тази стопанска година са засети 1 194 000 декара с жито.

"Много зими съм се боял посевите да не измръзнат, когато температурата е падала до - 25ºC, но за първи път през февруари пшеницата преживява толкова топло време", посочи Жендов.

Топлият февруари е изненада за всички, казва и Младен Мартинов, председател на земеделска кооперация в Балчик и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му подранилата пролет е исторически прецедент за земеделието в региона.

Засега пшеничните посеви се развиват добре, има риск да измръзнат само ако за няколко дни времето рязко застудее, коментира пред агенцията проф. д-р Иван Киряков, шеф на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. Проблем според него са обаче ниските запаси от влага в почвата. В землището на научния институт от октомври миналата година до средата на февруари са се натрупали едва 101 литра на кв. м запаси. Дефицитът на влага е от около 100 литра на кв. м. По думите му при засушаване българските пшеници дават по-добра реколта, защото селекцията е насочена към продуктивността на централния клас. По оценка на проф. Киряков през тази стопанска година делът на българските сортове, сети от стопаните у нас, е около 50 на сто.

Запасите от влага в Крушарския регион, където работи Кирил Жендов обаче са по-скоро добри. Натрупани са около 180-200 литра на кв. м, посочва арендаторът.

И Младен Мартинов казва, че в Балчик засега не се плашат от суша. По думите му зимният запас е около 220 литра на кв. м и е с 15 литра повече спрямо същия период на 2015 г.

 

12:05ч. 25.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.