Равносметка:

Под 1% от площите у нас са застраховани срещу градушка

Под 1% от площите у нас са застраховани срещу градушка

В сезона на летните бури и градушките статистиката показва, че все още малко земеделски стопани застраховат продукцията си. В момента това се прави при финансиране по еврофондовете, защото полиците са задължителни. Останалите фермери не сключват застрахователни покрития, защото им се струва скъпо. Много са и тези, които са разочаровани от застрахователните компании и от размера на получените обезщетения през изминалите години. Така равносметката е тъжна – под 1% от нивите у нас са застраховани.

България се намира в силно градобитен район и сключването на полица срещу стихиите е препоръчително. Още през 1895 г. у нас е бил приет закон за задължително застраховане на земеделските производители за риск от градушки, тъй като щетите са големи. В някои случаи реколтата може да бъде унищожена на 100%.

В момента почти всички компании на българския пазар предлагат застраховка срещу буря и градушка, като презастраховат риска в чужбина. Цените зависят от броя на включените рискове, от района, в който се намират нивите, начина на плащане и други. Всички компании предлагат отстъпки и бонуси, които стигат до 50 на сто. Често обаче фермерите избират най-ниската цена на пазара и после са недоволни, защото при настъпване на застрахователно събитие получават малко обезщетение. Затова не трябва да се сключват евтини полици, с които просто се отбива номерът.

От няколко години е в ход и схема за съфинансиране на застрахователни премии от държавата. Заявките се подават в областните  дирекции на Държавен фонд "Земеделие".  Максималният размер на подпомагане, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 % от стойността на застрахователната премия. Това означава, че в най-добрият случая фермерите ще платят само 35% от дължимата сума. На такава помощ могат да разчитат стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, десертно грозде, етерично-маслени култури, тютюн. Желаещите трябва да подадат заявление в областните дирекции на ДФ„Земеделие”. Оттам се издават удостоверения, че могат да участват в програмата, след което се сключва полицата.

 

07:38ч. 06.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.