Експеримент :

Показват безорна сеитба на царевица край Стралджа

Показват безорна сеитба на царевица край Стралджа

 Нова комбинирана техника за биологично отглеждане на царевица по т. нар. безорна технология беше демонстрирана в с. Поляна, Община Стралджа. Опитът се извършва върху два парцела – върху единия се прави безорна сеитба(No till) върху мулч от пшеница. Другата нива, която е контролна, се обработва по класическия способ - оран, сеитба, окопаване и т.н.

Експериментът се извършва съвместно с фондация „Биоселена“. Експерти на фондацията ще проследят посевите до есента – развитието на растенията и плевелите, разходите за обработки, влиянието на засушаването, след което ще се направи анализ на получените резултати.

В световен мащаб площите с нулева обработка заемат над 940 млн. декара, предимно в САЩ, Канада, Бразилия, Нова Зеландия и Австралия. В САЩ методът се прилага от близо три десетилетия. Стърнищата не се палят, а сламата се оставя на полето. Растителните отпадъци се нарязват и се разпределят равномерно по терена. Така се получава защитен щит срещу изсушаването на почвата и развитието на плевелите. Основната техника, която са използва, са сеялки. Има разбира се и минуси. Нулевата обработка води до натрупване на патогени и вредители в горните слоеве на почвата. Нужно е редовно химическо третиране на посевите, а това изисква добри агрономически познания.

Засега в Европа „No till“ се приема консервативно, но въпреки това се правят опити за  директна сеитба. Такъв пример e проектът, в който участва фондация „Биоселена“.

В ход е и експеримент на фермера Петър Киров, който извърши сеитба на царевица върху грахово-пшенична смеска с. Добродан, Троянско. Според експерти на „Биоселена“ резултати са обнадеждаващи. Развитието на царевицата в тестовото поле изпреварва това, в което се прилага класическа технология. Заплевяването в традиционното поле е значително - между 27 и 107 броя плевела на кв.м, а в тестовото са между 2-27 броя на кв.м. Освен това влагата в тестовото поле започва от повърхността(непосредствено под мулча), а в контролата - в различните проби е след 20 до 70 мм дълбочина.

Експериментите ще покажат плюсовете и минусите на двата метода, но според специалистите новият метод показва предимствата си на един по-късен етап - след 3-4 години приложение.

 

07:03ч. 10.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.