Съвет :

Полейте ябълките и крушите за наедряване на плодовете

Полейте ябълките и крушите за наедряване на плодовете

Есенните сортове ябълки и круши имат нужда от напояване, тъй като в момента плодовете им наедряват, съветва агроном Свободка Ангелова. Поливките обаче трябва да се прекратят две седмици преди прибирането на реколтата. Така плодовете ще са по-трайни и подходящи за съхранение през зимата.

Каква е поливната норма?

Повечето хора погрешно смятат, че щом вали, няма нужда от напояване. Корените на овощните дървета обаче са разположени дълбоко, затова валежи от 5 до 15 л на кв. м нямат особено значение. За да се навлажни коренообитаемият почвен пласт на дърветата във фаза на пълно плододаване, са нужни  50-60 л  на кв. метър. Ако почвата е лека, се полива с по-малки количества, но по-често, а при тежките почви е обратното.

Градините има нужда от вода и след прибирането на реколтата от кайсии, праскови и сливи. Така се създават условия за нормално запасяване и закаляване на овощните растения, което повишава тяхната студоустойчивост и осигурява силен растеж в началото на следващия вегетационен период.

При суха есен се налага и една поливка по време на листопада, което ще предотврати зимното изсъхване на клонките и ще се осигурят условия за нормално функциониране на корените. 

 

06:54ч. 10.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.