Хем така, хем иначе:

Политиката спрямо ВЕИ застрашава селските евросредства

Политиката спрямо ВЕИ застрашава селските евросредства

Всяка седма малка слънчева централа е във фалит, всяка пета – с блокирани средства.

Драстичното орязване на цената на изкупуваната слънчева енергия, всяка седма малка фотоволтаична централа, изградена с пари от Програмата за развитие на селските райони, е във фалит.

Това заяви Павлина Цанева, член на Българската фотоволтаична асоциация и собственик на такъв проект пред БНР.

Всяка пета има блокирани банкови сметки заради дългове към НОИ и НАП, а повече от половината такива проекти имат проблеми с изплащането на кредитите си.

Всичко това застрашава европейските средства по селската програма, тъй като дадената за слънчевите проекти субсидия има условие за устойчивост на направените инвестиции и може да се наложи страната ни да връща 100 млн. лв. на Брюксел.

Проблемът се очаква да бъде обсъден и в подкомисията в парламента за усвояване на евросредствата.

По думите на Цанева петстотин български фирми са получили през 2009 г евросубсидии за слънчеви централи и са теглили кредити, за да осигурят задължителния собствен капитал от 50 процента.

Голяма част от изградените слънчеви централи, включително и нейната, обаче са присъединени три години по-късно към мрежата. Така при разчети в бизнес плана при цена на слънчевия ток от 755 лв. за мегаватчас, централите започват работа с тарифи от 565 лв.

Това обърква разчетите за приходите и рентабилността на проектите, но по-лошото идва с решенията от миналата година за драстично поевтиняване на тока от фотоволтаиците до около 100 лв./МВтч и решението за отчисления във фонда за сигурност на електроенергийната система.

"От тези петстотин фирми 15% са обявили несъстоятелност, а други 20% имат блокирани банкови сметки от НОИ и НАП, тъй като нямат възможност да се платят осигуровките, ДДС. Още около 60% са с проблемни кредити. Банките влизат на опис, защото кредитите са срещу заложено лично имущество", посочи Цанова.

Нейният проект засега работел благодарение на заеми от близки и приятели и се чакало решението на Европейската комисия по тяхна жалба срещу действията на българското правителство.

При отпускането на евросубсидиите за слънчевите централи, изискването на Брюксел е те да са в експлоатация десет години. Което за голяма част от предприятията няма да се случи.

"Ако е момента Европейската комисия дойде да провери и направи мониторинг как Държавен фонд "Земеделие" си върши работата, държавата ще бъде санкционирана и всички средства, които тя е похарчила за изграждането на фотоволтаични централи – 100 млн. лв., ще трябва да бъдат върнати", каза Цанова.

В същото време политически партии натрупали дивидент от войната с ВЕИ-сектора. По думите на Цанова общество е подведено, че възобновяемите източници са виновни за лошото финансово състояние, за да се скрие истината за разходите по проекта за АЕЦ "Белене" и хидровъзела "Цанков камък".

"По-лесно беше да се посочат много на брой и малки фирми за виновни", посочи тя.

 

11:38ч. 04.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.