:

На година по едно - Поредно село, заличено от картата на България

На година по едно - Поредно село, заличено от картата на България

Златоградското село Фабрика беше заличено с решение на Общинския съвет в града. С него изчезналите от картата населени места в Смолянско вече са 8, а зa 10 гoдини житeлитe нa oблacтта ca нaмaлeли c близo 20 хил. души.

Село Фабрика е създадено през комунизма заради грандиозни планове за рудодобив в района.

Преди близо 100 години, попадайки в затънтеното родопско село Боево, писателят Антон Страшимиров вижда късчета блестящи минерали. Взел няколко за София и ги показал на добрия си приятел Иван Савов. Минният инженер ги оценил като голямо богатство. Решил да основе предприятие за добив на оловно-цинкови руди. Концесията кръстил в чест на писателя-откривател - "Страшимир".

В началото на 40-те районът започнал да се променя, изградени били пътища. Немци построили фабрика, жилища и битови сгради за миньорите. Започнал износ за Германия, Англия и Швейцария. Предприятието на Иван Савов било национализирано през 1947 година.

Съветската сонда, прониква дълбоко в земните недра и после разказва за тайните, на тези, които разбират нейния език.

Рудодобивът бил издигнат в култ, а трудоваците получили много блага. Работата се увеличила. "Фабрика" приличала на град-утопия. Доказателство за това са и избелелите кадри, които се пазят във фонда на БНТ. Спомените на местните обаче все още са ярки.

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места. Към края на декември 2015 г. 164 села изчезнаха от картата на България, показват статистика на НСИ.

22:40ч. 01.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.