Напрежение:

Порожанов защити позицията на фермерите за горивата

Порожанов защити позицията на фермерите за горивата

Контролът срещу контрабандата на горива трябва да е в данъчния склад, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред БиТиВи. Поводът за ова изказване бе проектозакон, с който земеделските производители се приравняват с търговците и дистрибуторите на горива. В резултат те трябва да монтират нивомерни уредби на стойност около 20 000 лв. в цистерните си за горива, да се регистрират, да осигурят банкови гаранции в размер на 20 хил. до 500 хил. лв. и др.

Самият проект бе отхвърлен вчера от икономическата комисия в парламента на първо четене. Междувременно от Асоциацията на зърнопроизводителите вече насрочиха протест за 3 април, ако фермерите не бъдат изключени от обхвата на закона.

Министърът отчете, че законът от гледна точка контрол върху горивата е необходим, въпросът е, че земеделците са краен потребител.

Горивото вече е излязло от данъчния склад и там е платен акцизът. В жътвена кампания не може по пътищата да се разхождат трактори или комбайни, има и ограничения за движение на такава техника нощем, коментира Порожанов.

Според него фермерите на практика са на светло, тъй като подлежат на проверки заради държавната помощ за акциза за горивата и при възстановяването на ДДС.

Когато има ведомствени бензиностанции, хванати в контрабанда, нека да бъдат обявени. Контролът трябва да е на входа, в данъчния склад, а този, който нарушава да бъде жестоко санкциониран, посочи Порожанов.

13:57ч. 29.03.2018г.

Вие може да оставите първия коментар.