:

Последен шанс за спасяване на европари по селската програма

Последен шанс за спасяване на европари по селската програма

Най-проблемни са 6 общини, изпълняващи проекти за 110 млн. лв. До момента по изтичащата ПРСР са изгубени 300 млн. лв., ЕК иска да ни налага и 120 млн. евро глоби

Последен ден имат общините в България за приключване на проекти по изтичащата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. Най-късно до 15 октомври т.г. кметствата трябва да са подали заявка за плащане пред фонд „Земеделие“, с която показват, че са завършили проекта и изискват субсидията по него.

Още преди 10 дни стана ясно, че има риск от загуба на 377 млн. лв. по общински проекти. На 6 октомври т.г. справка на фонд „Земеделие“, направена за БНР показа, че все още не са приключени 173 кметски проекти по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони".

Това са инвестиции за ремонт на пътната инфраструктура, изграждане на водопроводи и канализация, осигуряване на достъп до социални услуги. Непоисканата субсидия за тях бе 316 милиона лева.

Отделно от това под въпрос се оказаха и субсидии за още 27 милиона лева по друга общинска мярка – "Обновяване и развитие на населените места“. Тук неизрядни са 40 проекта, като по тях общините ремонтираха улична мрежа и паркове. До миналата седмица тези проекти все още не бяха завършени.

В интервю за столичен всекидневник аграрният министър Десислава Танева посочи, че най-проблемни са 6 общини, които изпълняват проекти за 110 млн. лв.

„Проблемни остават 6 общини - като Белица, Кочериново, Минерални бани, Неделино. Те изпълняват 36 проекта за 110 млн. лв. Разбира се, надяваме се поне част от тях да бъдат изпълнени. Нашият анализ показва, че биха се загубили между 10 и 47 млн. евро от програмата в края на 2015 г. Общото усвояване на програмата ще е около 90%, което е един много добър успех за първия програмен период“, каза министър Танева на 5 октомври т.г.

Ако общините не подадат заявка за плащане до утре, освен че ще загубят субсидията си по проектите, би трябвало и да върнат на българския бюджет получените аванси, които се равняват на 50% от общата заявена инвестиция. Ако кметствата не върнат на хазната тези средства, те ще се окажат в минус за бюджета, защото Брюксел няма да ги възстанови на страната ни.

На практика, 15 октомври 2015 година е финалният срок за завършване на всички проекти по изтичащата европрограма, с изключение на извънредно пуснатия през септември т.г. прием за покупка на земеделска техника за 50 млн. евро. Крайният срок за усвояването на тези средства е 20 ноември 2015 година. Фонд „Земеделие“ трябва да разплати всички субсидии по приключените вече проекти до 31 декември тази година.

До момента страната ни окончателно изгуби 300 млн. лв. по изтичащата Програма за развитие на селските райони. В края на 2011 г. се простихме с 38 889 475 евро по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Година по-късно последва нова загуба от 51 099 532 евро. В края на 2013 г. изгоряха и още 740 825 евро. В края на 2014 година отново бяха загубени 50 млн. евро. Така окончателно по програмата загубени до момента са близо 150 млн. евро или 300 млн. лева.

Отделно от това Главна дирекция „Земеделие“ на ЕК стартира 4 процедури за налагане на общо 248 млн. евро глоби на страната ни по някои от мерките на изтичащата програма. Министерството на земеделието обжалва и успя да стопи санкциите  наполовина - до 120 млн. евро.

Какви бяха процедурите? Първата санкция от 120 млн. евро е за раздути аванси, платени по общински проекти. Причината -  авансите бяха плащани преди провеждането на обществени поръчки за избор на строители. А след провеждането им изпълнителите дадоха по-ниска цена и така платеният аванс в редица случаи се оказа над 50% от размера на целия проект, което  е нарушение на евронормата. Тази глоба не е окончателна и в момента се обжалва от земеделското министерство.

Друга претенция на Брюксел бе за 96,88 млн. евро. Тя е заради прехвърлените в края на 2011 г. над 100 млн. евро от селската програма в Гаранционен фонд за фермерски кредити. От тях са усвоени само 10%. Министерството на земеделието се пребори, доказа че фондът е късно структуриран и ЕК оттегли тази претенция.

Друга заявка за глоба е от 4,5 млн. евро - за потенциални измами по проекти на млади фермери. Останалата част от сумата е заявка за глоба за двойно субсидиран зелен ток – и от ПРСР, и от преференциалната по-висока цена на зеления ток, определена от бившата ДКЕВР. След обжалванията на аграрното ведомство ЕК има претенции за малко над 120 млн. евро само по две процедури - авансите за общините и двойното субсидиране на зеления ток.

 

14:00ч. 14.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.